Unior-Tepid asigura gama completa de scule utilizate in zonele reglementate ATEX

Compania Unior-Tepid, lider pe piața de distribuție a sculelor de mână din România și-a propus în acest an să acționeaze pentru echilibrarea în vânzări a nivelului de stoc pe brand-urile din portofoliu, acordând o atenție specială programelor de scule cu destinații pe domenii specializate. Programele Minotti, AMPCO si Carltsoe, destinate pentru utilizarea în domenii strict reglementate – Atmosfere Explozibile – 94/9/EC - sunt reprezentate in Romania de compania Unior-Tepid pe bază de exclusivitate. Denumite în mod curent scule antiexplozie, acestea sunt fabricate din aliaje Aluminiu-Bronz (AlCu) si Beriliu-Cupru (BeCu).

Grație acestor fabricanți – Metallurgica Minotti, nivel European, AC SAFETY TOOLS, nivel mondial – oferta Unior-Tepid de scule antiexplozie are caracter exhaustiv pe piața României, cuprinzând practic ce mai variată gamă de produse și tipodimensiuni.

Utilizările cele mai importante ale sculelor antiexplozie sunt în industria petrolului și gazelor, rafinării petrochimice, rezervoare de petrol, rețele de gaz, mine, depozite de carburanți, fabrici de muniție,  marină, industria chimica, industria vopselei și emailului, industria alcoolului, farmaceutica, în general, aceste scule conform reglementarilor in vigoare fiind obligatoriu a se utiliza în toate locurile implicate de prezența elementelor periculoase, ca: materiale inflamabile, gaze, explozivi, apă de mare, etc. Viața muncitorilor și a tehnicienilor este pusă în pericol de scânteile provocate de sculele din oțel, a căror utilizare este periculoasă în aceste medii.

Categoriile de zone cu pericol de explozie clasificate conform ATEX Directive 94/9/EC, în funcţie de frecvenţa şi durata unui mediu exploziv, vizate pentru utilizarea sculelor sunt: zona 0; zona 1; zona 2; zona 20; zona 21; zona 22. Dintre aceste zone, doar Zona 0 nu este acoperită de aliajele Bronz- Aluminiu, dar este cunoscut faptul că acest mediu exploziv se întâlneşte foarte rar. Din experienţa noastră în relaţia cu producătorul european Metallurgica Minotti recomandăm recurgerea la Beriliu ca si element de aliere în componenţa sculelor antiexplozie, doar în cazul în care activitatea acoperă şi zona 0 de pericol. În mod obişnuit aliajelor CuBe li se atribuie, mai mult sau mai puţin întemeiat, o durabilitate mai mare atribuita decît a celor din CuAl, dar această caracteristică este pusă serios în balanţă de subdimensionarea la limită a sculelor antiexplozie, din motive legate de costul ridicat al Beriliului.

Înființată în 1924, Metallurgica Minotti ofera aliajul Aluminiu-Bronz, denumit MZW (patent propriu brevetat in anul 1955), special conceput pentru a îmbunătăți performanțele sculelor antiexplozie. Cea mai mare parte a acestora sunt fabricate din aliaj Aluminiu-Bronz,   (chei, clesti, ciocane, menghine, etc), doar sculele de tăiere (dălți, cuțite, dornuri, ș.a), sunt fabricate din aliaje Beriliu-Cupru, din rațiuni de protecție a sănătății.

Certificările de calitate date de RINA SpA (autoritatea cheie a organizațiilor internaționale cu birouri în peste 60 de țări din întreaga lume), Marina Militară Italiană, Consiliul Italian de Prevenire a Accidentelor, la care se adaugă verificările laboratorului in-house acreditat pentru teste de calitate, precum și respectarea cu strictețe a Directivelor Europene ATEX cât și a Ghidului de Bune Practici pe tot parcursul procesului de fabricație, fac din brand-ul Minotti o marcă sigură, garantată 100% în exploatare.

Datorită materialelor din care sunt fabricate cele doua aliaje, sculele antiexplozie nu pot ajunge la performanțele mecanice al celor tradiționale, din oțel, motiv pentru care utilizarea lor trebuie să se facă fără suprasolicitare, în regim de lucru controlat. Sculele antiexplozie Minotti sunt proiectate însă să respecte maximul prevazut in normele DIN pentru sculele din oțel în ceea ce privesc cotele dimensionale de gabarit, ceea ce le conferă un plus de robustețe și rezistență,  comparativ cu sculele similare din aliaje BzAl de proveniență asiatică, care, în genere, chiar daca ajung să se raporteze la norma DIN, sunt subdimensionate (prin raportare la minimul prevazut pentru aceste cote, ori chiar sub acesta). Noi credem că această subdimensionare nu poate fi „compensată” în practică/în utilizare prin fabricarea sculelor din aliaje CuBe, elementul de aliere Beriliu ducând la creşterea durității sculei în detrimentul proprietăţilor mecanice prevăzute de standarde.

Această grijă brand-ului Minotti de a asigura caracteristici tehnice superioare sculelor antiexplozie, capătă valențe superioare în cazul în care există două norme valide pentru același tip de produs. Astfel, cheile duble fixe din oțel se fabrică în două variante, după cum se raportează la norma specifică DIN: 895 ori 3110. Pentru că norma DIN 895 prevede dimensiuni constructive de gabarit mai mici decât norma DIN 3110, în considerarea materialului de fabricație, aliaj neferos, producătorul Minotti fabrică sculele respectiv prin raportare la DIN 3110, asigurând proprietăți mecanice superioare sculelor. De asemenea, procedeul tehnologic folosit la fabricația sculelor antiexplozie Minotti – prin forjare din material extrudat – comparativ cu fabricația prin turnare ori alte tehnici, folosite îndeobște la sculele de proveniență asiatică, permite brandului Minotti caracteristici mecanice superioare prin orientarea fibrei, asigurându-se beneficii la solicitările de moment, impact, îndoire.

Aliajul propriu MZW conține max 4% fier în componență pentru a conferi caracteristici de rezistență la tensionare. Un alt avantaj oferit de aliajul MZW este dat de măiestria elaborării: fierul este atât de fin atomizat încât greutatea aliajului este mică iar permeabilitatea magnetică este foarte joasă. Proprietățile antimagnetice ale sculelor Minotti sunt renumite între utilizatorii acestora: geniști, spitale (tomografie axială), centre de transmisii radar, mașini de testare nucleară.

Printre alte avantaje oferite de MZW se numără și proprietățile antirupere superioare. Unii utilizatori caută în special pentru unelte de tăiat sau de lovit durități extreme considerând greșit că această caracteristică ar asigura o mai lungă durată de funcționare. Duritatea mai mică a aliajului MZW comparativ cu aliajele BeCu,  nu permite crearea de condiții de rupere de așchii din sculă (un pericol pentru siguranța operatorului), o duritate mai mare venind în contradicție cu ductilitatea aliajului. De asemenea, aliajul MZW este renumit pentru rezistența sa la coroziune, respectiv, la apa sărată de mare, ceea ce face sculele utilizabile și pe vapoare sau porturi.

Aliajele de BeCu sunt utilizate în fabricația sculelor antiexplozie cu multă precauție de producătorul european Minotti, in considerarea faptului că Beriliul este un metal toxic, în mod special sub formă de pulberi in procesul de fabricatie, dar chiar si ca element de aliere in scula, prin contact indelungat cu mana utilizatorului. Sculele antiexplozie Minotti sunt în cea mai mare parte fabricate din aliaj Bronz - Aluminiu  (chei, clesti, ciocane, menghine, etc), doar sculele de tăiere (dălți, cuțite, dornuri, ș.a), sunt fabricate din aliaje Cupru-Beriliu, din rațiuni de protecție a sănătății. Acest element de aliere conferă sculelor proprietăți ca: duritate, elasticitate, durabilitate mărite, dar și cost mai mare datorita materialelor rare folosite în aliaj. Aliajele pe bază de Bronz- Aluminiu, au avantajul că elimină aceste pericole de intoxicare profesională pe care le prezintă aliajul Cupru-Beriliu, păstrându-şi proprietăţile mecanice şi Antiex. Deşi Beriliul, uşor de găsit de altfel, este un element de aliere ce scumpeşte produsul, totuşi costurile de fabricaţie scad per produs din cauza faptului că acest aliaj este mai uşor de prelucrat decât aliajele Bronz-Aluminiu.

În contextul preocupărilor îmbunătăţirii directivelor ATEX, pe plan european, în scopul prevenirii accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor prefesionale, în ultima perioadă de timp au apărut tot mai multe avertizări referitoare la pericolele pentru sănătate pe care le reprezintă pentru utilizatorii de scule, Beriliul, ca şi element constitutiv al aliajului Cupru-Beriliu. În acest sens, recomandăm accesarea Fişei cu Date de Securitate emisă de Materion Brush Inc., USA, la data de 28 Iulie 2015, care a testat amestecul Cupru-Beriliu din punct de vedere al caracteristicilor fizice, pericolelor pentru sănătate şi mediul înconjurător. Potrivit cercetărilor recent efectuate de compania americană, aliajul de bază Cupru-Beriliu trebuie etichetat în conformitate cu Regulamentul CE nr.1272/2008 amendat:

 

 

datorită pericolelor pentru sănătate evaluate, cauzate de toxicitatea amestecului, care prezintă un risc semnificativ de cancer. Efectele nocive ale utilizării aliajului Cupru-Beriliu asupra sănătății, determină luarea măsurilor speciale de precauție, fiind interzise utilizările profesionale în domeniul public (administrație, învățământ, divertisment, servicii, meșteșuguri), dar și în domeniul privat (public larg, orice consumator).

AC SAFETY TOOLS, deținător al celor două programe de scule antiexplozie AMPCO si Carltsoe acoperă întreaga gamă, deopotrivă scule fabricate din aliaje Aluminiu-Bronz si Beriliu-Cupru.

Programul AMPCO Safety avand sloganul/deviza “Together we make your work safer”, își are obârșia în AMPCO METAL GRUP/ American Metal Product Company, având locațiile principale în SUA, Franta, Olanda, Elveția. Este liderul mondial în scule antiexplozie din anul 1922, oferind cea mai largă gamă de produse. Aliajele Aluminiu-Bronz si Beriliu-Cupru sunt furnizate de societatea AMPCO Metal din cadrul grupului, fiind certificate de Federal Institute for Materials Research and Testing și garantate a fi folosite in mediile potential explozive ATEX. Fabricația AMPCO se distinge  prin 100% trasabilitate: monitorizarea pe întregul flux de fabricație;  marcarea șarjelor de aliaj; păstrarea eșantioanelor de aliaje și a probelor martor pe o perioadă minimă de 2 ani; rapoartele de testare privind compoziția chimică a elementelor de aliere și proprietățile mecanice specifice sculelor antiexplozie (verificări ale durității, permeabilității magnetice, elongației, individual-dimensionale) însoțesc în mod obligatoriu fiecare livare.

Principalele proprietăti ale sculelor antiexplozie: antiscantei, antimagnetice si rezistente la coroziune, se regăsesc din plin la sculele AMPCO.

Respectarea cu strictețe a normelor DIN/ISO de referință pentru principalele scule de mână din oțel (pentru chei: DIN 3113, DIN 895, DIN 894, DIN 897, DIN 837, DIN 3111, DIN 7444, DIN 133, DIN 911, DIN 3112, DIN 22417, DIN 1810, DIN 14822, DIN 87311; pentru clești: DIN 5244/ISO 5746, ISO 5745, ISO 9343, DIN 5248/ISO 5745, DIN 5231/ISO 8976, DIN 5249/ISO 5745, DIN 5254, DIN 5256, DIN 5234/ISO 6748, DIN 5238/ISO 5749, DIN 5241/ISO 9243, DIN 5238/ISO 5749, DIN 5241/ISO 9243, DIN 5247, DIN 5234, ciocane: DIN 1041, DIN 1042, DIN 6475, DIN 5108 ), face ca sculele antiexplozie AMPCO să fie solicitate de jucatori importanți din economie care activează în zone cu potențial risc de explozie.

AC SAFETY TOOLS fabrică sculele antiexplozie atât din aliaje Bronz-Aluminiu cât şi Cupru-Beriliu. Realitatea din ultimii ani în Europa şi în Statele Unite relevă evitarea pe cât posibil a utilizării Beriliului în aliajele din care se fabrică în mod curent sculele antiexplozie, motiv pentru această companie atenţionează pe site-ul propriu cu privire la politica de dezvoltare a unor aliaje alternative celor cu Beriliu, dar – foarte important – whitout any compromise on the performance of the product.” Strategia celui mai mare producător de scule antiexplozie din lume se bazează pe dovezile indubitabile aduse referitoare la bolile grave pe care le provoacă Beriliul într-un timp lung de expunere: “This problem has been known for many yearsand all responsible manufacturers of Beryllium containing products procedures to minimise the risk to their employees or the users of their products.“ Din această cauză, marea majoritate a sculelor antiscânteie sunt BERYLLIUM-FREE, acesta dând următoarea asigurare clienţilor săi pe site-ul companiei: “AMPCO METAL Bronye Tools will perform equally with the Copper Beryllium alloys, without the risk”.

Programul Carltsoe Safety Tools, se bucura de o experienta de peste 50 de ani in fabricatia sculelor antiexplozieOferta cvasicompleta de scule antiexplozie LIFE TIME WARRANTY acopera peste 3000 de produse fabricate din ambele aliaje: Aluminiu-Bronz si Beriliu-Cupru, pentru toate zonele ATEX: 0, 1 si 2, 20, 21 si 22, precum si M1 si M2, in minerit. Toate aliajele sunt certificate de Federal Institute for Material Research and Testing, Berlin, Germania. Siguranta oferita in toate zonele cu pericol real de explozie este ilustrata de deviza: „If you just had the right tools”.

16-02-2018